Return to site

Help! mijn kind heeft zijn rijbewijs gehaald!

hoe ouders hun kind moeten loslaten op de rijbaan wanneer ze hun rijbewijs hebben gehaald

· Rijles,2todrive,jonge bestuurders,autorijden,rijbewijs

vroeger was alles anders

"Vroeger" kon je je rijbewijs pas halen vanaf je 18e jaar. De leeftijdsgrens was hetzelfde als de leeftijdsgrens voor het huwelijk en voor stemrecht. Maar de wettelijke leeftijdsgrens rijbewijs is enkele jaren geleden veranderd. Vroeger ging je eerst nog even oefenen op je scooter vanaf je 16e om later over te gaan tot het "echte" werk in een auto. Ook met de leeftijdsgrens van 18 jaar vonden ouders het spannend als je voor het eerst na het behalen van je rijbewijs alleen op pad ging ( vaak met de auto van pa ;-) )

" Toen Mike met de auto naar Londen ging kort nadat hij zijn rijbewijs haalde hield ik mijn hart vast. Ook nog dat links rijden. Pfff! - Corrie van Riel, moeder Mike"

na het halen van je rijbewijs naar Londen rijden

Is nu alles beter?

En dan is je kind nu 16,5 jaar. Midden in de pubertijd en toch mag hij beginnen met rijlessen. Huh!? Hij kan nog maar net een fietsband plakken en mag nu al een auto besturen? Zo jong al? Sinds 2011 is 2toDrive geïntroduceerd. Dit betekent dat je kind vanaf 16,5 jaar rijles mag gaan nemen en vanaf 17 jaar een rijexamen mag afleggen. Als je slaagt mag je kind onder begeleiding van een coach (jij als ouder bijvoorbeeld) gaan rijden. Hij mag meerdere coaches aanwijzen.

Waarom 2toDrive?

De meest voorname reden om 2toDrive in te voeren is om de verkeersveiligheid te vergroten. Het verleden wijst uit dat jonge bestuurders vaker betrokken zijn bij ongelukken dan bestuurders die al langere tijd hun rijbewijs hebben. Dit komt mede door het feit dat beginnende bestuurders minder ervaring hebben. Op het moment dat je een ervaren bestuurder naast je hebt zitten (jij als coach bijvoorbeeld) verhoogt dit de verkeersveiligheid. Op het moment dat je kind 18 wordt en volledig zelfstandig mag rijden heeft het al (vele) kilometers gemaakt.

Wat zijn de voordelen van 2toDrive?

1. Zelfverzekerder de weg op;

Het halen van een rijbewijs is voor je kind een geweldig moment. Maar tegelijkertijd ook het einde van rijden onder begeleiding van een rijinstructeur. Het is best spannend om alleen in de auto te stappen. Met 2toDrive is dit probleem opgelost. Je kind heeft namelijk voorlopig nog iemand naast hem die hem kan wijzen op verkeerssituaties. Dat is een fijne gedachte. Zowel voor je kind als voor jezelf :-)

2. Minder grote kans op ongelukken;

Het laatste waar je als ouder op zit te wachten is dat je kind een ongeluk krijgt. Grote kans dat je kind in de toekomst minder comfortabel in de auto zit. Ook de premie van de autoverzekering schiet omhoog en we hebben het nog niet over de reparatiekosten van de auto. Nu is het niet uitgesloten met een ervaren coach naast je maar de kans is aanzienlijk kleiner.

3. Vanaf 18 jaar meteen zelfstandig de weg op;

Doordat je kind al (vele) kilometers heeft gemaakt met een ervaren coach naast zich kan het met de 18 jaar meteen zelfstandig de weg op. Dat moet een fijner gevoel geven voor jou en je kind.

broken image

starten met rijles

Wil je kind beginnen met rijles? Start met een proefles. Bij Autorijschool van Riel is een proefles gratis en vrijblijvend. Zo kunnen we kijken of er een klik is en kan de rijinstructeur de rijvaardigheid van je kind zien en een inschatting maken van het aantal lessen wat nodig is.

 

Wil je meer informatie over 2toDrive of starten met (proef)rijles in Goirle, Riel, Tilburg en omstreken. Neem gerust contact op met Autorijschool van Riel in Goirle. Voor ervaringen van geslaagden verwijs ik je graag door naar de reviews op Google of Facebook.